Het docententeam

Lisa Borstlap

Initiator en directrice,  docent, mentor, coach, huiswerkdocent

Tonny Mastenbroek

Docent, mentor, coach

Ingeborg van Dijk

Docent, mentor, coach, huiswerkdocent

José te Hennepe

Docent, mentor, huiswerkdocent

Marleen van Eeten

Docent, huiswerkdocent

Johanna Hemstra

Mentor, docent

Marieke Wielinga

Mentor

Trudy Ypma

Mentor

Monique Blom

Secretariaat

Lisa Borstlap – directrice en initiator

DE MENS HERSCHEPT ZICHZELF ZO LANG HIJ LEEFT

De  gemotiveerde docenten, mentoren en huiswerkdocenten, die aan de opleiding werken, vormen een goed team om de integriteit van een vakopleiding te waarborgen. De opleiding bestaat inmiddels 35 jaar.

Zie meer informatie over Lisa: Lisa Borstlap-directrice

Tonny Mastenbroek

Mijn naam is Tonny Mastenbroek, ik ben getrouwd
en moeder van twee geweldige dochters.
Kinderen zijn een rode draad in mijn leven en op verschillende manieren ben ik steeds met kinderen bezig geweest. Toen ik zelf moeder werd merkte ik dat het creatief uiten voor kinderen erg belangrijk is. Kinderen vertellen veel op papier. Op de opleiding Genezend Tekenen ging er een wereld voor me open en vooral het kinderjaar heeft mij erg veel inzichten gegeven. Te ontdekken dat ik zelf beelddenker ben en dyslectisch, was een enorme eye opener. Doordat de opleiding bijzonder praktische werkvormen heeft, kan je op een eenvoudige maar doeltreffende manier kinderen en volwassenen bereiken.
Tekenen is een geweldige manier om contact te maken en te verdiepen.

Naast de opleiding Genezend Tekenen heb ik de opleiding kleurentherapie gedaan door Pamela Blake-Wilson (White Lodge)
Vanaf 2005 geef ik les aan docenten basis onderwijs via het Son, de opleiding specialist creatieve communicatie.
Sinds 2007 docent in de Opleiding Genezend Tekenen.
In mijn praktijk aan huis werk ik met volwassenen, hoogbegaafde- en hooggevoelige kinderen, beeldenkers en dyslectische kinderen.. Heb daarvoor een praktijk aan huis.
Ook teken ik met mensen in een hospitium.

Ingeborg van Dijk

Ik ben Ingeborg van Dijk, geboren in 1964.
Ik heb altijd plezier gehouden in tekenen, daarom ben ik na de Pedagogische Academie, verder gegaan om mijn diploma tekendocent te halen. – Intussen werkte ik met plezier op een basisschool, als leerkracht, vakdocent tekenen en nog even als directeur. Ook deed ik voor Scouting Nederland veel trainingen op het gebied van persoonlijk functioneren.
In 1997 startte ik met de opleiding Genezend Tekenen in Zutphen, in 2000 haalde ik daar het diploma Tekentherapeut en het specialisatiejaar voor kinderen. – Sindsdien ben ik aan de opleiding verbonden als mentor.

Ook werk ik regelmatig voor Het beter Gezelschap als zanger of (mandala) tekenaar. Intussen werd ik samen met mijn echtgenoot en twee kinderen (geboren in 2000 en 2002) kampeerterreinbeheerder op een prachtig Scoutingkampeerterrein.

Vanaf 2006 werd ik ook docent, huiswerkdocent en leertherapeut op de opleiding Genezend tekenen en in 2009 verhuisden we naar Zutphen. Daar ging ik verder met mijn tekenpraktijk “De Beeldernis.”
De rode draad bij al mijn activiteiten was en is steeds: de ontwikkeling van mensen in beeld brengen en de natuur in al haar facetten. Vandaar de naam Beeldernis, een samenvoeging van beelden en wildernis.
Ik werk voornamelijk met volwassenen, als docent, coach en tekentherapeut. Ook geef ik creatieve teamtrainingen. Daarnaast maak ik graag (geboorte-) mandala’s, muurschilderingen en andere illustraties in opdracht. Ik vind het leuk om samen al tekenend op pad te gaan in een veilige sfeer en te kijken bij welke beelden we terecht komen. Altijd weer vind ik fascinerend om te zien hoe verhelderend tekenen daarbij is.
Ik gebruik al mijn zintuigen en mijn praktische inslag om mensen te begeleiden of iets moois te maken.
Ik ben lid van de Beroepsvereniging Tekentaal en ook aangesloten bij de RING (registratie Instituut Natuurgerichte Geneeswijzen)ven. Het beeldend werken in combinatie hiermee is en blijft in alle vormen fascinerend!

Marleen van Eeten

Ik ben Marleen van Eeten, geboren op 20 oktober 1964.  Ik ben moeder van drie dochters waarvan er al twee studeren. Ik heb cello gestudeerd aan het conservatorium te Zwolle en daarna veel les gegeven en ook opgetreden in kamermuziekverband. Tevens heb ik acht jaar lang in het ziekenhuis in Hilversum gewerkt, op het laboratorium. Toen mijn kinderen geboren werden heb ik ervoor gekozen om volledig voor hen beschikbaar te zijn. Ik stopte een tijd lang met werken en in die periode ben ik klassiek zangles gaan nemen. Iets wat ik tot de dag van vandaag met heel veel plezier doe. Ik zing zo vaak mogelijk mee in mooie koorproducties. Gelukkig zijn muziek en stemwerk vast onderdeel in de opleiding Genezend Tekenen!

Naast het zingen ben ik gaan zoeken naar een andere creatieve opleiding en via mijn moeder kwam ik in aanraking met de opleiding Genezend Tekenen. Ik ontdekte dat ik in deze opleiding mijn creatieve en kunstzinnige kanten kon combineren met het therapeutische aspect en dat trok mij zeer. In 2012 ben ik afgestudeerd als tekendocent, coach beeldend en tekentherapeut. Met een aantal collega’s uit de opleiding verzorg ik sindsdien het Kunstzinnig Jaar bij De Kolam waar mensen zich kunnen laten inspireren en oriënteren op de opleiding. Ik ben sinds 2013 verbonden als huiswerkdocent aan de opleiding Genezend Tekenen en geef sinds twee jaar ook lessen in deze opleiding. Daar ligt mijn passie: het is geweldig en steeds inspirerend om mensen te zien groeien en ontwikkelen! Als huiswerkdocent volg je die ontwikkeling van heel nabij. Bovendien is het elke keer weer wonderbaarlijk om te ontdekken wat de tekentaal vertelt over iemand. Dat zelfs een eenvoudige “krabbel” al een mooi inzicht kan opleveren!

Johanna Hemstra

Mijn naam is Johanna Hemstra (1960). Ik ben geboren in Oppenhuizen (bij Sneek)  maar getogen in het Zuid-Hollandse Leiderdorp. Na mijn middelbare schooltijd ben ik teruggegaan naar het Noorden en heb ik de Lerarenopleiding in Leeuwarden gevolgd met de vakken Nederlands en Frans. In 1982 verhuisde ik naar Groningen  voor de doctoraalstudie Nederlands. Hier woon ik nog steeds, samen met Geert Job en onze 3 poezen.

Na mijn studie heb ik jaren in het pr- en communicatievak gewerkt. In 2000 raakte ik geboeid door de creatieve communicatie. Ik volgde de kaderopleiding Creatieve Handvaardigheid en ging alsnog voor de klas als teken- en handvaardigheiddocent in het speciaal onderwijs (Praktijkonderwijs).

Vanuit mijn behoefte om leerlingen individueel te coachen, heb ik in 2006 en 2007 de opleiding kindertekentherapeut bij De Kolam gevolgd. Als onderdeel van mijn opleiding werkte ik een aantal weken in Addis Abeba (Ethiopië) met weeskinderen. Ook liep ik stage bij een psycho-oncologisch therapiecentrum om meer ervaring op te doen in rouw- en verliesverwerking bij jongeren.

In 2008 en 2009 heb ik de twee basisjaren bij De Kolam gevolgd. In 2010 rondde ik de opleiding coach beeldend af, terwijl ik in 2012 het diploma van tekentherapeut voor volwassenen haalde.

Ik werk als coach en therapeut in mijn eigen praktijk Het Tekenatelier waar ik kinderen, jongeren, (jong)volwassenen en ouderen begeleid. Daarnaast werk ik individueel met middelbare scholieren in het Praktijkonderwijs en met jongeren in een autismecentrum. Ook werk ik beeldend met dementerenden (lotgenotencontact Het Odensehuis) en bied ik een schildercursus voor dementerenden in een zorgcentrum aan.

Ter verdieping van de opleiding Genezend Tekenen volgde ik de module Fundamenten van Imaginatie bij De School van Imaginatie. Ook heb ik opleiding Medische Basiskennis afgerond. Om cliënten die doof of slechthorend zijn beter te begeleiden, volgde ik de basiscursus Nederlandse Gebarentaal. Ook deed ik de training ‘Stressreductie door mindfulnesstraining’.

Ik ben als mentor, docent, leertherapeut en examinator aan De Kolam verbonden. Het doet me erg veel plezier om mijn kennis en ervaring met studenten te delen en elkaar te inspireren bij deze fantastische vak!

Marieke Wielinga

Mijn naam is Marieke Wielinga. Sinds 1983 ben ik werkzaam op een Montessorischool en deed ik ervaring op als onder, midden en bovenbouwleidster. Nu verzorg ik ook teken en handvaardigheids lessen voor alle groepen.

Opleidingen: Omdat ik me bijzonder interesseer voor kinderen die op sociaal emotioneel vlak extra aandacht kunnen gebruiken, specialiseerde ik me verder op dit gebied. Ik behaalde het diploma voor leraar kinderyoga en Hatha Yoga. Ik heb een aantal jaren kinderyoga lessen gegeven. Aan het einde van een les liet ik de kinderen vaak een tekening maken over een visualisatie en merkte wat een krachtige manier dit voor ze was om hun emoties een plek te geven.
Ik wilde hier veel meer over weten en in 2002 startte ik met de opleiding voor Genezend Tekenen bij Lisa Borstlap in Zutphen. Eerst behaalde ik het getuigschrift voor: “Tekenen met en voor kinderen”, daarna volgde ik de opleiding tot Tekentherapeut voor volwassenen. Eveneens heb ik in Zutphen het chakra mandala jaar gevolgd.

Trudy Ypma Turkenburg

Mijn naam is Trudy Ypma Turkenburg (1956). Ik ben getrouwd, heb 3 kinderen, en woon in Amsterdam.
Sinds 2006 ben ik verbonden aan de opleiding Genezend Tekenen als docent, mentor, huiswerkdocent en leertherapeute.
Na de middelbare school en diverse opleidingen was ik werkzaam als gymnastiekdocent en jazzdanslerares. Ruim 30 jaar heb ik lesgegeven in alle soorten van dans- en bewegingstechnieken. Daarnaast ben ik geschoold tot adviseur microcomputers. Tevens ben ik werkzaam geweest als productmanager. – Ik miste verdieping op het creatieve en spirituele vlak en besloot opleidingen te volgen gericht op meditatie en persoonlijke ontwikkeling, zoals Chi Neng Qi Gong, Body-Chi en NLP.

Hierna kwam De OpleidingGenezendTekenen op mijn pad. De verdieping die ik zocht op het creatieve en spirituele vlak wordt nog steeds gevoed door de innerlijke beelden getekend op papier. De bewustwording van je eigen helende kracht en je valkuilen, door deze beelden op papier, is ontzettend boeiend en inspirerend. In 2005 ben ik bij Lisa Borstlap afgestudeerd als tekentherapeute, met als specialisatie: kinder-tekentherapeute en tekenen met en voor kinderen.
Ik heb een eigen praktijk aan huis, doe zowel groeps- als individueel-coachingswerk voor bedrijven en buurthuizen, en geef diverse cursussen gericht op kunstzinnige vorming en persoonlijke ontwikkeling.