Selecteer een pagina

De opleidingen starten in 2020 met een basistraining van 2,5 jaar. 

In dit traject leer je tekeningen lezen en bevragen en word je tekentaal-deskundige.

Studieroute schema in 2020

 
 

In de basistraining kun je ontdekken of je met kinderen of volwassenen wilt tekenen of met beide doelgroepen. Je kunt dan met meerdere diploma´s afstuderen:  Holistisch Tekendocent voor kinderen of voor volwassenen of  voor beiden.

Studenten die geen docent willen worden kunnen workshops of cursussen gaan geven in autobiografische tekenprocessen of doorstuderen voor (Kinder)Coach Beeldend of (Kinder)Tekentherapeut.

Basisstudie 1: Helend Tekenen (21 lesdagen)

Alle basistechnieken, oefeningen en thema’s van Genezend tekenen en Creatieve Communicatie worden in dit jaar behandeld. Dit jaar wordt afgesloten met een eindpresentatie.

Basisstudie 2: Holistisch & autobiografisch werken (33 lesdagen) Deze anderhalf jaar bestaat uit 5 lesblokken. Start in 2021

Blok 1: Visie en Basisvaardigheden (7 lessen):  onderwerpen zijn o.a.  ontwikkelingsfasen in de tekening, tekeningen lezen en bevragen, holistisch werken, psychosynthese, symboliek en metaforen, energetisch en lichaamsgericht werken, materiaalkennis.

Blok 2: Thema’s van deze tijd (9 lessen):  Hoe herken je signalen en hoe geef je tekenadvies. Deze lessen zijn gericht op kinderen en/of volwassenen.  Onderwerpen zijn o.a.: symboliek tussen hemel en aarde, dromen, 3 vormen van fantasie, pesten, scheiding, HSP, ADHD, autisme, hoogbegaafdheid, afscheid en verlies, dyslexie, beelddenkers, faalangst en zelfvertrouwen.

Blok 3: Jezelf profileren (4 lessen):  o.a. PR, visitekaartje, beroepsethiek, website, open atelier en lezing geven.

Blok 4: Keuze blok waar je óf je diploma Holistisch Tekendocent voor volwassenen en/of kinderen gaat halen.– Beide is ook mogelijk met extra kosten voor het tweede diploma.

Blok 5: Autobiografisch onderzoek (9 lessen):  Eigen autobiografisch onderzoek door middel van tekeningen, met aandacht voor je eigen processen en symboliek.  Dit vijfde blok is verplicht voor wie verder gaat studeren. – Deze verdiepende lessen zijn tevens de afsluiting van je basistraining.

Coach Beeldend : opleiding tot coach voor volwassenen (CB) of kinderen (KCB) (20 lesdagen plus 3 supervisiedagen)

De opleiding bestaat uit 20 lesdagen waarin je vanuit een theoretische basis en structuur leert om coachsessies vanuit de tekentaal te geven. Je leert om samen met de cliënt door middel van beel- dende expressie en lichaamswerk het doel helder te krijgen.

Je leert de (onbewuste) informatie die zichtbaar wordt in de tekening of ander beeldend werk vertalen naar concrete, praktische stappen. Vandaaruit stel je een persoonlijk coachtraject samen, waarbij de beeldende werkstukken steeds het uitgangspunt zijn.

Tijdens dit jaar oefen je met proefpersonen.

Je sluit dit jaar af met een praktijk- en theorie-examen voor het diploma CB of KCB.

Tekentherapie: opleiding tot therapeut voor volwassenen (TT) of kinderen (KTT) (33 lesdagen plus 6 leertherapiedagen)

De tekentherapeut start met een hulpvraag en gaat met het getekende beeld van de ziekte of klacht aan de gang. Zij/hij werkt met het zelfhelend vermogen van de cliënt en de (onbewuste) informatie uit de tekening. Counselen n.a.v. teken- en schilderopdrachten geeft heel direct inzicht in hoe de cliënt de regie over zijn leven weer terug kan vinden.

In dit studiejaar oefen je met proefpersonen. Je leert de hulpvraag helder krijgen, de autobiografie en het lichaam betrekken en teken/schildersessies op maat geven. Je krijgt theoretische achtergron- den over diverse psychologische en pathologische processen. Je sluit deze periode af met een praktijk- en theorie-examen om het diploma TT of KTT te halen.

STRUCTUUR EN MAAT VAN DE OPLEIDING
Alle lesdagen zijn van 10.00 tot 18.00 om de 2 weken op een vaste lesdag
De actuéle overzichten van alle lesdagen per studieroute vind u op onze inschrijving-website:
https://www.kolam.nl/Lesroosters.html  

 

DE BASISTRAINING START ALTIJD HALF JANUARI EN DUURT 2,5  JAAR.
Alle lesdagen zijn van 10.00 tot 18.00 om de 2 weken op een vaste lesdag
De lessen van het eerste jaar worden gegeven tijdens 21 lesdagen.
Het eerste jaar start meestal met 2 groepen.
Iedere groep telt ca 15 tot maximaal 20 deelnemers.

Na de basistraining van 2,5 jaar, kiest de student in overleg met de docenten zijn afstudeerrichting.

Het LESPROGRAMMA: 
Theorie en praktijk worden modulair aangeboden en zijn geordend in thema’s en oefeningen. Naast tekenen, schilderen, ruimtelijk vormgeven en vele expressietechnieken, wordt er lichaams-gericht en energetisch gewerkt, dus ook met de stem. Het groepsproces wordt afgewisseld in kleinere werk/ oefengroepen en twee aan twee. Tijdens de theorielessen en het creatief bezig zijn, ben je meer op jezelf gericht.
Je leert al na de eerste lesdag samen werken met een proefpersoon.
Je leert je kunstzinnig ontwikkelen, een praktijk opzetten, anticiperend adverteren, cursussen, lezingen en workshops houden en vooral effectief, individueel counselen.

Het HUISWERK: 
bestaat per 14 dagen uit 4 verschillende taken, die zorgvuldig uitgevoerd dienen te worden en nauwkeurig nagekeken worden door speciale GT—docenten op school. Gemiddeld heb je hier ca 6 uur studiebelasting aan. Je wordt geacht dit regelmatig uit te voeren om door te gaan naar het volgende studiejaar. Je krijgt hierover schriftelijke feedback en soms een gesprekje met wat adviezen. De aannamedocent bij jou in de buurt kan indien wenselijk/ nodig als mentor of therapeut dienst doen tegen een onderling afgesproken vergoeding.
Twee keer per jaar word je aangeraden een mentorgesprek te houden. Aan het eind van ieder studiejaar wordt er individueel gekeken, hoe je verder gaat. Hierover krijg je advies. Evaluatieavonden met je groep helpen bij de besluitvorming.

MATERIAALKENNIS EN TECHNIEKEN:
Je leert werken met de volgende materialen, waarin je bekwaam wordt om uit eigen ervaring advies te kunnen geven: schilderen met ecoline, waterverf, plakkaatverf en natuurmaterialennat in nat, nat op droog, sluieren, druppen, pointilleren, met vingers en de hele handtekenen met kleurpotlood, bijenwaskrijt, grafiet, pastel en bordkrijtfiguratief, perspectief, spontaan, intuïtief, schetsend, energetisch, geometrischkleuren mengen ervaren, intensiverenboetseren met diverse klei soorten en bewerken van zeepsteencollages met eigen energetische werkstukken en tijdschriftenstemvorming: je werk presenteren, over je proces vertellen, lesgeven, en een lezing houden, zingen en coördinatie spelletjes met heel je lijfdansvormen: oerdans, sacred dance, therapeutisch dansen, veel lichaamswerk. Middelen: met stokken van hout en koper, linten, sjaaltjes, stoffen, stenen, trommels, kussens.

STUDIEGIDS:
De interne studiegids geeft inzage in ieder dagdeel van alle opleidingsroutes en wie van de 14 docenten lesgeeft. Je krijgt deze interne informatie als jaaroverzicht, als je gaat starten.

MODULES:
Bij iedere dag hoort een module, van ca 20 tot 60 pagina’s, met informatie die voor je latere vak HET naslagwerk zal blijven. In iedere module staan achtergrondinformatie, praktijk voorbeelden, oefeningen, thema’s, huiswerkopdrachten, tips en adviezen.
Je eigen tekenwerk en oefeningen, huiswerk en vele scripties, je autobiografie, relatiewerk en onderzoeken, illustreren je naslagwerk, en kunnen je vakmatig stimuleren, als basis voor je lessen, workshops en of sessies, die je tijdens je studie al vorm gaat geven.
Zelf orden je al dit materiaal in mappen en hoesjes die je in de Kolam schoolwinkel kunt kopen.

ONDERBREKEN VAN JE STUDIE
Je kan studeren op maat, als je eventueel moet onderbreken, pak je de studie later weer op. Het volwassen leven kent veel ups en downs en soms moet je iets langer over een studie doen om het eigen te maken. Een student kan tot maximaal 2 jaar de studie onderbreken en op de lesdag van de onderbreking weer instromen
Als time-out kun je een individueel procesjaar of kunstzinnig jaar volgen. Info hierover ligt op school.

– onderbreking van de studie is mogelijk door ziekte, calamiteiten, echtscheiding e.d.
– U blijft het cursusgeld verschuldigd en kunt in het daaropvolgende jaar in overleg de studie vervolgen.

NASCHOLING EN INTERVISIE
De Opleiding Genezend Tekenen en de beroepsvereniging Tekentaal organiseren regelmatig nascholingsdagen.
DE KINDERTEKENTHERAPEUTEN KOMEN FREQUENTER TERUG OM ACTUELE THEMA’S EN BEHANDELPLAN UIT TE WERKEN, OMDAT HIER VEEL VRAAG NAAR IS.
zie de website van de beroepsvereniging: http://www.tekentaal.nl