Selecteer een pagina
 

De Opleiding

GENEZEND TEKENEN, 

CREATIEVE COMMUNICATIE

– tekenen met en voor kinderen –

en het studiejaar – TEKENTAAL lezen

is een lichaamsgerichte, psychotherapeutische, creatieve en communicatieve vorm van kunstzinnige therapie, waarbij de hersensynchronisatie, motoriek en de zintuigen volop meedoen.

Je leert  hoe je teken- en schilder technieken kunt gebruiken om gevoelens en emoties te uiten, te herkennen en te sturen. Je kunt opgeleid worden tot coach, therapeut of docent om workshops en lessen te geven. – Je leert lichaamsgericht, holistisch, universeel en cultureel te werken. Hierdoor zijn deze opleidingen ook bijzonder geschikt om je eigen creativiteit te ontwikkelen.

STRUCTUUR EN MAAT VAN DE OPLEIDING
Alle lesdagen zijn van 10.00 tot 17.00 om de 2 weken op een vaste lesdag
De actuéle overzichten van alle lesdagen per studieroute vind u op onze inschrijving-website:
https://www.kolam.nl/Lesroosters.html  

Zie de opleidings structuur:  GENEZEND TEKENEN studieroute

DE BASISTRAINING DUURT 2 of 2,5  JAAR, AFHANKELIJK VAN DE STUDIEROUTE.
Alle lesdagen zijn van 10.00 tot 17.00 om de 2 weken op een vaste lesdag
De lessen van het eerste jaar worden gegeven tijdens 21 lesdagen.
Het eerste jaar start meestal met 2 groepen.
Iedere groep telt ca 15 tot maximaal 20 deelnemers. In de Corona tijd is dat max. 10 personen.

Na de basistraining van 2,5 jaar, kiest de student in overleg met de docenten zijn afstudeerrichting.

Het LESPROGRAMMA: 
Theorie en praktijk worden modulair aangeboden en zijn geordend in thema’s en oefeningen. Naast tekenen, schilderen, ruimtelijk vormgeven en vele expressietechnieken, wordt er lichaams-gericht en energetisch gewerkt, dus ook met de stem. Het groepsproces wordt afgewisseld in kleinere werk/ oefengroepen en twee aan twee. Tijdens de theorielessen en het creatief bezig zijn, ben je meer op jezelf gericht.
Je leert al na de eerste lesdag samen werken met een proefpersoon.
Je leert je kunstzinnig ontwikkelen, een praktijk opzetten, anticiperend adverteren, cursussen, lezingen en workshops houden en vooral effectief, individueel counselen.

Het HUISWERK: 
bestaat per 14 dagen uit 4 verschillende taken, die zorgvuldig uitgevoerd dienen te worden en nauwkeurig nagekeken worden door speciale GT—docenten op school. Gemiddeld heb je hier ca 6 uur studiebelasting aan. Je wordt geacht dit regelmatig uit te voeren om door te gaan naar het volgende studiejaar. Je krijgt hierover schriftelijke feedback en soms een gesprekje met wat adviezen. De aannamedocent bij jou in de buurt kan indien wenselijk/ nodig als mentor of therapeut dienst doen tegen een onderling afgesproken vergoeding.

Twee keer per jaar word je aangeraden een mentorgesprek te houden. Aan het eind van ieder studiejaar wordt er individueel gekeken, hoe je verder gaat. Hierover krijg je advies. Evaluatieavonden met je groep helpen bij de besluitvorming.

MATERIAALKENNIS EN TECHNIEKEN:
Je leert werken met de volgende materialen, waarin je bekwaam wordt om uit eigen ervaring advies te kunnen geven: schilderen met ecoline, waterverf, plakkaatverf en natuurmaterialennat in nat, nat op droog, sluieren, druppen, pointilleren, met vingers en de hele handtekenen met kleurpotlood, bijenwaskrijt, grafiet, pastel en bordkrijtfiguratief, perspectief, spontaan, intuïtief, schetsend, energetisch, geometrischkleuren mengen ervaren, intensiverenboetseren met diverse klei soorten en bewerken van zeepsteencollages met eigen energetische werkstukken en tijdschriftenstemvorming: je werk presenteren, over je proces vertellen, lesgeven, en een lezing houden, zingen en coördinatie spelletjes met heel je lijfdansvormen: oerdans, sacred dance, therapeutisch dansen, veel lichaamswerk. Middelen: met stokken van hout en koper, linten, sjaaltjes, stoffen, stenen, trommels, kussens.

 MODULES:

Bij iedere dag hoort een module, van ca 20 tot 60 pagina’s, met informatie die voor je latere vak HET naslagwerk zal blijven. In iedere module staan achtergrondinformatie, praktijk voorbeelden, oefeningen, thema’s, huiswerkopdrachten, tips en adviezen.
Je eigen tekenwerk en oefeningen, huiswerk en vele scripties, je autobiografie, relatiewerk en onderzoeken, illustreren je naslagwerk, en kunnen je vakmatig stimuleren, als basis voor je lessen, workshops en of sessies, die je tijdens je studie al vorm gaat geven.
Zelf orden je al dit materiaal in mappen en hoesjes die je in de Kolam schoolwinkel kunt kopen.

ONDERBREKEN VAN JE STUDIE
Je kan studeren op maat, als je eventueel moet onderbreken, pak je de studie later weer op. Het volwassen leven kent veel ups en downs en soms moet je iets langer over een studie doen om het eigen te maken. Een student kan tot maximaal 2 jaar de studie onderbreken en op de lesdag van de onderbreking weer instromen
Als time-out kun je een individueel procesjaar of kunstzinnig jaar volgen. Info hierover ligt op school.

– onderbreking van de studie is mogelijk door ziekte, calamiteiten, echtscheiding e.d.
– U blijft het cursusgeld verschuldigd en kunt in het daaropvolgende jaar in overleg de studie vervolgen.

NASCHOLING EN INTERVISIE
De Opleiding Genezend Tekenen en de beroepsvereniging Tekentaal organiseren regelmatig nascholingsdagen.
DE KINDERTEKENTHERAPEUTEN KOMEN FREQUENTER TERUG OM ACTUELE THEMA’S EN BEHANDELPLAN UIT TE WERKEN, OMDAT HIER VEEL VRAAG NAAR IS.
zie de website van de beroepsvereniging: http://www.tekentaal.nl