Lisa Borstlap – grondlegger en initiator van de
Opleiding Genezend Tekenen
Creatieve Communicatie, Tekentaal,
veel nascholingstrajecten workshops en cursussen
is gestopt met het lesgeven.
Vanaf 2023 zal Lisa individuele nascholing en
nazorg voor je praktijk bieden op aanvraag.
‘Ik wens iedereen een voorspoedig vervolg van deze fijne en effectieve studie, want we hebben een prachtig actueel vak voor de tijdgeest die ons allemaal aangaat, zowel kinderen als volwassenen. In de KOLAM zal het winkeltje nog toegankelijk blijven.’ Bel voor een afspraak of een consult voor nazorg: Lisa Borstlap 06 25 45 14 12.
De KOLAM is vanaf 4 maart 2021 weer open voor onze studenten.
Vandaag, 1-3-2021, heb ik toestemming gekregen van de burgermeester Zutphen, de crisismanager en de Rijksoverheid om de lessen in De KOLAM vanaf 4 maart te hervatten, met de maatregelen die wij in acht nemen.
Ik ben blij om iedereen weer welkom te heten, van harte Lisa.
Jaarlijks studeren er ca. 150 studenten aan de opleiding onder bezielende begeleiding van 10 medewerkers. Door de praktijkgerichte lessen is het studieklimaat inspirerend, zeer toegankelijk en direct toepasbaar. Vanaf de eerste lesdag werk je al met proefpersonen om je observatie te scholen.
De opleiding werkt volgens interactieve leerprincipes, waarbij de student kennis, inzicht, vaardigheden, een beroepsmatige houding en groepsprocessen leert toepassen. Per lesdag worden thema’s aangeboden en ondersteunt in een schriftelijke module van 30 tot 70 pagina’s achtergrondinformatie, oefeningen en werkthema’s met praktijkvoorbeelden. Door veel zelfreflecties rond de studiethema’s, zelfonderzoek en het eigen maken van de werkvormen, kan er met recht gesproken worden van een doelgerichte vakkundigheid. Na 35 jaar onderzoek naar de wetmatigheden van de beeldtaal in de creatieve en energetische vormgeving, kan een snelle diagnose gesteld worden n.a.v. een hulpvraag of doel.
De opleiding hanteert het werkmodel van de psychosynthese en put uit vele psychologische en cultuurhistorische mensvisies. De student kan zich zowel in de breedte als in de diepte ontwikkelen. Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen bewust en onbewust, tussen hersenfuncties en motoriek, tussen denken, voelen en emoties en de complexiteit van onze wil. Recentelijk wetenschappelijk onderzoek wordt geïntegreerd in de lesstof.
Wie schrijf die blijft, maar wie tekent geeft zichzelf direct bestaansrecht en kan.
De opleiding biedt zes studierichtingen aan vanuit een holistische mensvisie. 6 zelfstandige beroepen, die zowel voor de scholing van creatieve communicatie en autobiografische processen, als in de complementaire zorg, als docent, coach beeldend en therapeut opleiden tot een diploma.
Basis opleiding - 2 jaar
Vervolg opleiding – 13 lesdagen
Deze autobiografische vervolg opleiding loopt tot de zomer en bestaat uit 13 lesdagen waarin je je eigen autobiografie onderzoekt. Je leert tekeningen lezen en doorvragen. Deze studieroute is verplicht als je wilt doorstuderen voor Coach Beeldend of Tekentherapeut voor kinderen en volwassenen.
Coach beeldend - 1 jaar
Je leert samen met de client een doel te stellen en werkt met individuele cliënten of kleine groepen. De cliënt maakt een tekening van het gestelde doel.
Je leert met deze tekening te counselen, lichaamswerk te doen en een ‘kracht-zwakte’ analyse te maken. Hierdoor krijgt de cliënt inzichten die vertaald worden naar huiswerk. Je leert conflicten te analyseren en bruikbare metaforen te bedenken.
Teken Therapeut - 1,5 jaar
In dit studiejaar oefen je met proefpersonen.
Na deze opleiding kun je als tekentherapeut werken in eigen praktijk of in de gezondheidszorg.